Pinus Pinea - Pin de piatra italian numit si Pin umbrela 2012-2013
Am adus cateva seminte din Roma in vara anului trecut (2012). La inceput le-am lasat la stratificat in frigider (din 7 sept pana in 3 nov), scotandu-le saptamanal pentru a le verifica daca nu au mucegait si pt a mai uda servetelele umede in care le-am pus. Dupa aceasta perioada le-am pus la germinat intr-un amestec de substrat umed, pregatit dupa cum urmeaza: 1 parte nisip, 1 parte turba si 1 parte ace de brad uscate si maruntite (pe cat posibil) culese din padure. Am facut amestecul dupa indicatii de pe net si din cauza ca am pierdut 3 tuja cumparate din comert, dupa ce le-am transplantat in pamant normal (nu am stiut atunci ca au nevoie de pamant acid). Vreo luna nu am reusit sa ma ocup de ele deoarece am renovat iar recipientul a fost mutat intr-un colt, dar dupa aceea le-am udat din nou (substratul, spre surprinderea mea nu era uscat de tot, nisipul a tinut umezeala) si le-am pus mai la lumina. Am pus in amestecul acesta 4 seminte, dintre care numai 2 au germinat. Din cauza ca le-am plantat prea adanc a trebuit sa le scot mai la suprafata. Cea de-a doua, dupa germinare era complet ingropata in amestec, asa ca am scos-o la lumina. Pana acum au crescut frumos si sper sa le mearga bine in continuare. Din pui intentionez sa fac bonsai, deoarece nu am spatiu sa-i plantez afara si in plus se adapteaza cam greu la temperaturile de la noi iarna.
Info Semintele de Pinus pinea sunt utilizate in special la salate si in mancaruri cu specific mediteranean. De obicei acestea provin din Italia, caz in care semintele sunt originale, comestibile. Din nefericire exista firme (chinezesti si nu numai) care au inceput sa ambaleze si sa distribuie seminte de pin care nu sunt bune de consumat, dar sub acelasi nume (pine nut). Dupa consumare, acestea din urma produc tulburari de gust consumatorilor, care pot tine de la cateva zile la cateva luni (depinde de cantitatea consumata). Aceste tulburari se manifesta prin gust metalic, uneori insotit de dureri de cap sau greata. Tulburarile poarta denumirea de "pine nut syndrome" sau "pine mouth". Asadar, ca o recomandare, daca cineva doreste sa incerce asa ceva e bine sa se verifice inainte de cumparare tara de provenienta pe pachet. Mai multe informatii despre acest sindrom se gasesc pe net (forumuri si articole) in care cei patiti isi povestesc experienta.
Am multe amintiri neplacute cu semanarea coniferelor, insa nici n-am facut tratament chimic serios. Ciudat, dar cele mai bune rezultate le-am avut cu semanaturile de care m-am ingrijit cel mai putin! ::)
:)) De asta mi-e frica si mie. Cei din album au involtit fara sa-i ingrijesc. Dupa ce i-am plantat a fost o buna bucata de timp in care am uitat de ei, deoarece am renovat si au ajuns sa fie acoperiti de niste cartoane. Abia dupa ce am curatat si am descoperit recipientul in care i-am pus, am vazut ca erau iesiti. Nici eu nu am experiente placute in ceea ce priveste coniferele. Toate pe care nu le-am plantat in gradina imediat dupa cumparare mi s-au uscat. Ori le-am udat prea mult, de frica sa nu le pierd, ori nu le-am udat destul. Inca nu le-am dat de cap, dar perseverez.
Toate plantele la ghiveci pentru vanzare sunt produse in sistem industrial, adica este calculat totul: data achizitie baby-plant, durat de cultivare, necesar de apa,umiditate atmosferica, fertilizanti, retardanti, stimulatori, diametrul ghiveciului si cantitatea de substrat. Cand s-a implinit termenul, radacinile au ocupat complet spatiul din ghiveci, planta a consumat mai toti nutrientii si incep sa se stanjeneasca intre ele. Sunt crescute cam ca la sectiile ATI din spitale, cu toate cerintele controlate - apa, aer, lumina, umiditate, durata de iluminare, nutrienti. Inainte de livrare li se face un tratament anti-stres care tine cam o luna. La vanzare, ar trebui insotite de o lista de ingrijire post-cumparare! :))
pinus pinea rezista in sud-vest si in banat fara probleme,doar ca trebuie in primul an tinut intr-un loc rece,dar ferit de ger sa se caleasca,dupa care rezista si la -20 de grade,dar nu mai mult!
Interesante informatii. Eu am un pin de-al nostru in gradina. L-am adus pui mic de la munte si acum, dupa 4 ani, are 2,5m. Nu stiu cat o sa-l mai las, ca deja imi tine umbra la flori.
Imi plac tare mult coniferele, iar de mireasma lor nici nu mai zic, pacat ca nu am gradina mai mare ca sa-mi pun si eu macar un pin si un brad. Al dvs s-a prins usor sau ati mai adaugat ceva in groapa cand l-ati pus?
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.