Pentru ca este vara si pentru ca avem nevoie de idei pentru bauturi racoroase. Retetele au fost preluate de pe site-ul:
j-ai-dit-oui.com/recette-de-limonade/1.Reteta de limonada clasica
Ingrediente pt 6 persoane:
- 1 cana de suc de lamaie, proaspat stors
- 1 cana de zahar
- 4 cani de apa rece
- 1 cana de gheata zdrobita
Amestecati sucul de lamaie si zaharul intr-un blender timp de 30 de secunde. Incorporati cele 2 cani de apa si ½ canii de gheata apoi amestecati din nou. Se poate adauga si restul de apa si gheata.
2.Limonada cu menta
Ingrediente pt 12 persoane:
-1/2 cana de zahar
-4 cani si jumatate de apa
-3 cani de suc de lamaie proaspata (de la aprox 8 lamai)
-1/4 cana de menta plus cateva frunze pt décor
Amestecati zaharul si o jumatate de cana de apa intr-un mic vas. Puneti pe foc si aduceti la fierbere, lasand pana ce zaharul se dizolva. Luati vasul de pe foc si lasati apa cu zahar sa se raceasca complet. Intr-o carafa/ulcior amestecati restul de apa cu siropul racit. Adaugati sucul de lamaie si menta. Puneti amestecul in frigider. Pt servire, turnati limonada intr-un ulcior sau in sticle si ornati cu frunze de menta.
*Personal mi se pare ca e cam putin zahar pentru 12 persoane, dar urmeaza sa incerc reteta si voi vedea.
3.Limonada de lavanda:
Ingrediente pt 12 persoane
-3 cani de zahar
-3 cani de apa
-1/4 cana de flori de lavanda uscate
-4 cani suc de lamaie proaspat (aprox.16-20 lamai)
-gheata
-rondele de lamaie si ramurele de lavanda pt décor
Intr-un vas se pune zaharul si apa la fiert. Dupa ce incepe sa fiarba, dati focul la mic si amestecati pana ce zaharul se dizolva. Incorporati lavanda. Luati de pe foc si lasati siropul sa se raceasca 10 minute. Filtrati florile de lavanda din preparat si lasati-l la racit. Adaugati sucul de lamaie dupa ce siropul de lavanda s-a racit complet. Serviti cu gheata si decorat cu felii de lamaie si crengute de lavanda.
4.Limonada de capsuni:
Ingrediente pt 6 persoane:
-2 cani de apa
-1 cana de zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-1 cana de suc de lamaie proaspat
-1 halba (0,57 l) de capsuni proaspeti taiati in doua
-2 cani de apa plata sau minerala
-gheata, menta si capsuni pt ornat
Intr-un vas puneti apa si zaharul la fiert, la foc mic, pana ce zaharul se dizolva in apa. Adaugati coaja si sucul de lamaie, amestecati si luati vasul de pe foc. Lasati amestecul sa se raceasca complet, apoi turnati-l intr-o carafa. Zdrobiti capsunele intr-un blender, pana ce devin un piure omogen, si apoi adaugati sucul de lamaie. Amestecati bine cu siropul si puneti amestecul la rece, pana ce s-a racit bine. Adaugati apa plata sau carbogazoasa, dupa gust, si amestecati. Turnati apoi in pahare cu gheata, decorati cu capsune sau menta si serviti.
5. Limonada cu pepene verde (lebenita)
Ingrediente pt 8 persoane:
-2 lamai taiate in sferturi
-1 cana de frunze de menta proaspata
-1/2 cana de zahar brun
-o jumatate de pepene verde
Stoarceti lamaile intr-o carafa, adaugati sferturile de lamaie stoarse. Apoi puneti menta și zaharul.
Zdrobiti menta cu o lingura de lemn și amestecati pana cand zaharul se dizolva.
Intr-un blender, zdrobiti pepenele verde pana acesta devine un piure omogen. Filtrati semintele din pireul de pepene.
Se adauga pepenele zdrobit in carafa cu sucul de lamaie, zaharul si menta, se amesteca și se pune vasul în frigider, acoperit. Limonada poate fi pastrata aproximativ 3 zile.
Pentru adulti, este posibil sa se condimenteze amestecul cu putină vodca.
**Am incercat aceasta reteta, dar in loc de zahar brun am pus zahar obisnuit rafinat si nu am adaugat menta. La o jumatate de pepene de 3 kg am adaugat zeama de la 1 lamaie si jumatate, dar am pus si bucati cu coaja pt aroma. Eu am adaugat 2 linguri de zahar dar mi s-a parut prea dulce dupa ce am omogenizat amestecul. Gustul lamaiei se potriveste foarte bine cu cel al pepenelui. Menta cred ca i-ar fi dat o aroma mai buna.
Daca incercati retetele, va rog sa reveniti cu un comentariu pt a confirma daca au iesit. Sper sa incerc si eu cat de curand.
De pe bloguri romanesti am aflat ca se gasesc flori de lavanda de cumparat pe site-uri specializate in condimente sau la magazinele tip plafar .